Kliniczne Centrum ginekologii, położnictwa i neonatologii
http://ginekologia.opole.pl/strona/wyżywienie/2343

Wyżywienie

Posiłki dla pacjentek Szpitala Ginekologiczno-Położniczego i Noworodków w Opolu przygotowywane są  w kuchni Klinicznego Centrum, dla kobiet w ciąży i w okresie poporodowym zgodnie ze „Standardem szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” realizowanym w ramach pilotażowego programu Ministerstwa Zdrowia oraz Narodowego Funduszu Zdrowia.

Posiłki  przygotowywane są w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka  - dostosowane do diety zaleconej przez lekarza - dbającego również o zapewnienie urozmaicenia potraw oraz zbilansowania wartości składników odżywczych. Poza standardowymi dietami respektujemy także te wynikające z indywidualnych wyborów naszych pacjentek, tj. dieta  wegetariańska oraz wegańska. Wszystkie posiłki są przygotowywanie z wdrożonym w Klinicznym Centrum systemem HACCP.

Na każdym piętrze szpitala pacjentki mają do dyspozycji lodówkę, kuchenkę elektryczną, czajnik bezprzewodowy oraz mikrofalówkę.


JADŁOSPIS

Jadłospis dla hospitalizowanych pacjentek w ciąży lub połogu opracowany zgodnie ze standardami pilotażowego programu „ Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym  - Dieta Mamy” znajduje się na dole strony ( w plikach do pobrania) .


EDUKACJA

Dyżur dietetyka

Kobiety w ciąży oraz w okresie poporodowym podczas hospitalizacji w Klinicznym Centrum mogą skorzystać z darmowej konsultacji z dietetykiem.

Porad w zakresie prawidłowego żywienia udziela Pani Katarzyna Kupiec – dietetyk, pełniąca dyżur w każdy wtorek i czwartek w godz. 9.00-12.00. Pacjentki zainteresowane konsultacją prosimy o kontakt pod wew. nr 471 lub 470.

Panie zainteresowane konsultacją z naszym dietetykiem po zakończeniu hospitalizacji, w terminie  do 2 miesięcy po porodzie, prosimy o kontakt za pośrednictwem poczty elektronicznej: kkupiec@ginekologia.opole.pl  

 

 

Warto wiedzieć

Zachęcamy do skorzystania z informacji oraz porad wypracowanych w projekcie Instytutu Żywności i Żywienia Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej oraz  w ramach prowadzenia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Cenne informacje i porady dotyczące prawidłowego żywienia bez względu na wiek oraz stosowaną dietę można uzyskać na stronie: www.ncez.pl, a także skorzystać z darmowej  konsultacji dietetycznej on –line: https://poradnia.ncez.pl/.


BADANIE OPINII PACJENTEK

Informujemy, że pacjentki szpitala Klinicznego Centrum mają możliwość wyrażenia swojej opinii oraz zgłaszania uwag dotyczących wyżywienia. Przez jeden miesiąc w każdym kwartale przed zakończeniem hospitalizacji otrzymują ankietę umożliwiającą wyrażenia swojej opinii nt. jakości świadczonych usług, w tym m.in. posiłków, co wspiera doskonalenie wszystkich aspektów działalności naszej placówki.

Wszelkie uwagi - zarówno pozytywne, jak negatywne - można również wysyłać na adres: kkupiec@ginekologia.opole.pl   

 


PRZYKŁADOWE POSIŁKI