Kliniczne Centrum ginekologii, położnictwa i neonatologii
http://ginekologia.opole.pl/strona/wyżywienie/2343

Wyżywienie

Posiłki dla pacjentek Szpitala Ginekologiczno-Położniczego i Noworodków w Opolu przygotowywane są  w kuchni Klinicznego Centrum, dla kobiet w ciąży i w okresie poporodowym zgodnie ze „Standardem szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” realizowanym w ramach pilotażowego programu Ministerstwa Zdrowia oraz Narodowego Funduszu Zdrowia.

Posiłki  przygotowywane są w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka  - dostosowane do diety zaleconej przez lekarza - dbającego również o zapewnienie urozmaicenia potraw oraz zbilansowania wartości składników odżywczych. Poza standardowymi dietami respektujemy także te wynikające z indywidualnych wyborów naszych pacjentek, tj. dieta  wegetariańska oraz wegańska. Wszystkie posiłki są przygotowywanie z wdrożonym w Klinicznym Centrum systemem HACCP.

Na każdym piętrze szpitala pacjentki mają do dyspozycji lodówkę, kuchenkę elektryczną, czajnik bezprzewodowy oraz mikrofalówkę.


JADŁOSPIS

Jadłospis dla hospitalizowanych pacjentek w ciąży lub połogu opracowany zgodnie ze standardami pilotażowego programu „ Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym  - Dieta Mamy” znajduje się na dole strony ( w plikach do pobrania) .


EDUKACJA

Dyżur dietetyka

Kobiety w ciąży oraz w okresie poporodowym podczas hospitalizacji w Klinicznym Centrum mogą skorzystać z darmowej konsultacji z dietetykiem.

Porad w zakresie prawidłowego żywienia udziela Pani Katarzyna Kupiec – dietetyk, pełniąca dyżur w każdy wtorek i czwartek w godz. 9.00-12.00. Pacjentki zainteresowane konsultacją prosimy o kontakt pod wew. nr 471 lub 470.

Panie zainteresowane konsultacją z naszym dietetykiem po zakończeniu hospitalizacji, w terminie  do 2 miesięcy po porodzie, prosimy o kontakt za pośrednictwem poczty elektronicznej: kkupiec@ginekologia.opole.pl  

 

 

Warto wiedzieć

Zachęcamy do skorzystania z informacji oraz porad wypracowanych w projekcie Instytutu Żywności i Żywienia Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej oraz  w ramach prowadzenia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Cenne informacje i porady dotyczące prawidłowego żywienia bez względu na wiek oraz stosowaną dietę można uzyskać na stronie: www.ncez.pl, a także skorzystać z darmowej  konsultacji dietetycznej on –line: https://poradnia.ncez.pl/.


BADANIE OPINII PACJENTEK

Informujemy, że pacjentki szpitala Klinicznego Centrum mają możliwość wyrażenia swojej opinii oraz zgłaszania uwag dotyczących wyżywienia. Przed zakończeniem hospitalizacji otrzymują ankietę umożliwiającą przedstawienie opinii nt. jakości świadczonych usług, w tym m.in. posiłków.

Wszelkie uwagi - zarówno pozytywne, jak negatywne - można również wysyłać na adres: kkupiec@ginekologia.opole.pl   

 


PRZYKŁADOWE POSIŁKI