Przejdź do treści





 - Pacjentki zgłaszają się do szpitala w konkretnym celu, czyli uzyskania świadczenia medycznego. Wychodzimy z założenia, że jest to minimum, które chcemy im zaoferować. Nie mniej ważne jest nie tylko poczucie bezpieczeństwa, ogólna atmosfera, ale także m.in.  jakość posiłków, gdyż żywienie pacjentów jest integralną częścią procesu leczniczego towarzyszącą procedurom medycznym. Chcemy, aby kompetencje kadry Klinicznego Centrum były odczuwane przez pacjentki we wszystkich aspektach naszej działalności. - powiedział Edward Puchała Dyrektor Klinicznego Centrum Ginekologii, Położnictwa  i Neonatologii w Opolu. Dyrektor Klinicznego Centrum podkreśla, że szpital specjalizujący się m.in. w położnictwie i neonatologii nie może ograniczać się jedynie do dbałości o kobietę, musi mieć także na uwadze zdrowie dziecka, zarówno w łonie matki, jak i po porodzie oraz jego tatę.  – W naszym szpitalu, na Pododdziale Patologii Ciąży oraz Pododdziale Patologii Noworodków, niejednokrotnie pacjenci przebywają przez kilka tygodni, a nawet  miesięcy. Do pacjentek przyjeżdżają mężowie, do dziecka przedwcześnie urodzonego oboje rodzice, zdarza się, że z innego województwa. Im również umożliwiamy, oczywiście odpłatnie,  skorzystanie  z posiłków przygotowywanych w naszej kuchni. Tym bardziej że, jak wynika z opinii pacjentek, nie mamy się czego wstydzić.  – dodaje Edward Puchała.

W skali roku w szpitalu hospitalizowanych jest ok. 8 tys. dorosłych pacjentek, w ciągu miesiąca osoby odpowiedzialne za szpitalne posiłki muszą zadbać o wyżywienie 600 - 800 osób. Posiłki przygotowywane są na miejscu w  kuchni, menu dostosowane do diety zaleconej przez naszego lekarza opracowuje dietetyk.  – Bywają dni, gdy musimy uwzględnić nawet kilka różnych diet. Inne posiłki otrzymuje pani po porodzie, inne z dietą cukrzycową bądź bezglutenową. Zdarzają się osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską, co również szanujemy i dla takich pacjentek przygotowujemy adekwatne posiłki. – powiedziała Alicja Wołowicz  starszy dietetyk – szef kuchni w Klinicznym Centrum.

 

Pacjentki chwalą szpitalne posiłki. – Jedzenie pyszne od śniadania do kolacji, kolorowe, rozmaite aż chce się jeść. – pochwaliła pani Anna.

– Porcje duże, wszystko świeże, doprawione, kolorowe i ogromy plus za to, że jako wegetarianka miałam zachowaną swoją dietę. – to opinia Pani Justyny.

 - Mąż się śmieje, że wracam do tego szpitala z powodu pysznych posiłków, a jestem tutaj po raz czwarty. – poinformowała inna pacjentka.

W czym tkwi tajemnica dobrej kuchni? – Nie ma jednej odpowiedzi, ponieważ na końcowy efekt składa się wiele czynników. Po pierwsze świadomość i wola dyrekcji, aby nie oszczędzać na posiłkach dla pacjentek. Mają być zdrowe i smaczne. Po drugie: mamy swoją kuchnię i doświadczony personel. Po trzecie: bazujemy na tradycyjnej polskiej kuchni, stosując jednocześnie zasadę, że to co jest najzdrowsze dla człowieka z danej strefy klimatycznej znajduje się w obrębie 500- 600 km od miejsca jego zamieszkania. Staramy się opracowywać urozmaicone jadłospisy uwzględniające właściwe porcje białka, warzyw i owoców. Mamy na uwadze sezonowość, czyli dostępność świeżych produktów. Do każdego posiłku, czyli 3 razy dziennie, dodajemy warzywa. Stosujemy jadłospisy „Cztery pory roku”. Wiosną bazą w naszych posiłkach są warzywa korzeniowe i kiełki, latem – zielone warzywa, jesienią – warzywa korzeniowe, nasiona, orzechy i pestki, natomiast zimą warzywa korzeniowe, owoce i pestki. – wylicza Alicja Wołowicz  starszy dietetyk – szef kuchni w Klinicznym Centrum.

Kliniczne Centrum w zakresie posiłków nie ogranicza się jedynie do żywienia pacjentek zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Dużą wagę przykłada się równeiż do edukacji. - W Szkole Rodzenia, przygotowującej kobiety w ciąży do porodu jest uwzględniony mój wykład dot. żywienia kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią, natomiast pacjentki wychodzące ze szpitala otrzymują szczegółowy opis diety, jaką powinny stosować przez najbliższe 3-4 tygodnie wraz z konkretnymi wytycznymi jakie produkty powinny jeść, a czego unikać. - dodaje Alicja Wołowicz. Porady dietetyka, edukacja rodziny w zakresie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych jest również realizowana w ramach projektu "Koordynowanie i kompleksowe wsparcie rodziny w zakresie poradnictwa specjalistycznego, profilaktyki, diagnostyki i niwelowania nieprawidłowości w rozwoju dzieci do lat 2" współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach RPO WO na lata 2014 - 2020. Mogą z nich korzystać kobiety w ciąży oraz rodzina dziecka do lat 2 z powiatów: nyskiego, prudnickiego, opolskiego oraz m. Opola.

Posiłki w Klinicznym Centrum są przygotowywane zgodnie ze standardami bezpiecznego żywienia HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli).

INS

Poinformowali o nas:

Radio Opole

Opole24

TVP Opole

Teleexpress z 29.07.br. (ok.min 9.13) 

Aktualność dodana przez: Iwona Nawrot-Szczepanik (2019-07-26 10:30:39) , zredagowana przez: Iwona Nawrot-Szczepanik (2019-07-30 07:49:52)
Data wydarzenia : 2019-07-26
Data publikacji : 2019-07-26