Naszą misją jest:

Profesjonalna opieka nad kobietą i dzieckiem w zdrowiu i chorobie

E Pacjent Ginekologia Opole 2022v2 3
Unia Logo

Dieta podstawowa

Dieta obejmuje pokarmy spożywane przez ludzi zdrowych. Za podstawę diety ogólnej wzięto normy dla kobiet o małej aktywności fizycznej, znowelizowane przez ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.

Zastosowanie:

  • dla osób przebywających w szpitalach, niewymagających specjalnych modyfikacji dietetycznych,
  • żywienie podstawowe powinno spełniać wszystkie warunki prawidłowego żywienia ludzi zdrowych,
  • stanowi podstawę do planowania diet leczniczych,

Stosowane techniki kulinarne:

  • gotowanie tradycyjne lub na parze,
  • duszenie bez wcześniejszego obsmażania,
  • pieczenie bez dodatku tłuszczu, np. w folii aluminiowej, w rękawach do pieczenia, pergaminie, naczyniach żaroodpornych oraz w piecach konwekcyjnych,
  • grillowanie – bez dodatku tłuszczu tj. na patelni grillowej lub grillu elektrycznym,
  • potrawy smażone należy ograniczyć do 3 razy w jadłospisie dekadowym – dozwolone jest lekkie podsmażenie na niewielkiej ilości oleju roślinnego bez panierki.

Dieta podstawowa powinna towarzyszyć nam przez całe życie, bo dzięki niej będziemy czuli się lepiej i unikniemy wielu groźnych chorób. Modyfikacje tej diety dotyczą pewnych schorzeń, kiedy niektóre grupy produktów żywnościowych powinny być ograniczane.

Grupy środków spożywczych

Produkty rekomendowane

Produkty przeciwwskazane

Produkty zbożowe

·         wszystkie mąki pełnoziarniste,

·         mąka ziemniaczana, kukurydziana, ryżowa (w ograniczonych ilościach),

·         pieczywo pełnoziarniste, bez dodatku substancji słodzących, np.: żytnie razowe, graham, chleb z dodatkiem otrąb i ziaren,

·         białe pieczywo pszenne, żytnie i mieszane,

·         kasze: gryczana, jęczmienna, pęczak, orkiszowa, bulgur, jaglana, manna, kukurydziana,

·         płatki naturalne, np.: owsiane, gryczane, jęczmienne, ryżowe, żytnie, muesli bez dodatku cukru,

·         makarony, np.: razowy, gryczany, orkiszowy, żytni, pszenny z mąki durum (gotowane al’dente)

·         ryż brązowy, ryż czerwony, ryż biały,

·         potrawy mączne, np.: naleśniki, pierogi, kopytka, kluski,

·         otręby, np.: owsiane, pszenne, żytnie, orkiszowe.

·         pieczywo z dodatkiem cukru, słodu, syropów, miodu, karmelu,

·         produkty z mąki z wysokiego przemiału smażone w dużej ilości tłuszczu, np.: pączki, faworki, racuchy,

·         płatki kukurydziane i inne słodzone płatki śniadaniowe, np.: cynamonowe, czekoladowe, miodowe.

Warzywa i przetwory warzywne

·         wszystkie warzywa świeże i mrożone, gotowane, duszone z niewielkim dodatkiem tłuszczu, warzywa pieczone.

·         warzywa przyrządzane z dużą ilością tłuszczu.

Ziemniaki,

Bataty

·         ziemniaki, bataty: gotowane, pieczone.

·         ziemniaki smażone (frytki, talarki).

Owoce i przetwory owocowe

·         wszystkie owoce: świeże,  mrożone, gotowane, pieczone,

·         musy owocowe,

·         dżemy owocowe niskosłodzone,

·         owoce suszone (w ograniczonych ilościach),

·         owoce w syropach cukrowych,

·         owoce kandyzowane,

·         przetwory owocowe wysokosłodzone.

Nasiona roślin strączkowych

·         wszystkie nasiona roślin strączkowych,

·         produkty z nasion roślin strączkowych z małą zawartością soli,

·         produkty z nasion roślin strączkowych z dużą ilością soli,

Nasiona, pestki, orzechy

·         wszystkie nasiona, pestki i orzechy niesolone np. orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, pistacje,  nerkowca, migdały, pestki słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane,

·         „masło orzechowe” bez dodatku soli i cukru (w ograniczonych ilościach).

·         orzechy solone, orzechy w skorupce z ciasta, w karmelu, w czekoladzie, w lukrze,

·         „masło orzechowe” solone.

Mięso i przetwory mięsne

·         z małą zawartością tłuszczu, np.: drób bez skóry (kura, kurczak, indyk), chuda wołowina, cielęcina, jagnięcina, królik, chude partie wieprzowiny, np.: polędwica, schab, szynka,

·         chude gatunki wędlin niemielonych: drobiowych, wieprzowych, wołowych,

·         pieczone pasztety z chudego mięsa,

·         chude gatunki kiełbas,

·         galaretki drobiowe.

·         z dużą zawartością tłuszczu, np.: tłusty drób (kaczka, gęś), tłusta wołowina i wieprzowina, baranina,

·         mięsa peklowane oraz z dużą zawartością soli,

·         mięsa smażone na dużej ilości tłuszczu,

·         tłuste wędliny, np.: baleron, boczek,

·         tłuste i niskogatunkowe kiełbasy, parówki, mielonki, mortadele,

·         tłuste pasztety,

·         wędliny podrobowe (pasztetowa, wątrobianka, salceson),

Ryby i przetwory rybne

·         wszystkie ryby morskie i słodkowodne,

·         konserwy rybne (w ograniczonych ilościach),

·         ryby wędzone (w ograniczonych ilościach),

·         ryby surowe,

·         ryby smażone na dużej ilości tłuszczu.

Jaja i potrawy z jaj

·         gotowane,

·         jaja sadzone i jajecznica na parze lub smażone  na małej ilości tłuszczu,

·         omlety, kotlety jajeczne smażone na małej ilości tłuszczu.

·         jaja przyrządzane z dużą ilością tłuszczu,

·         jaja smażone na słoninie, skwarkach, tłustej wędlinie.

Mleko i produkty mleczne

·         mleko i sery twarogowe chude lub półtłuste,

·         napoje mleczne fermentowane bez dodatku cukru (kefir, jogurt),

·         sery podpuszczkowe

·         mleko i sery twarogowe tłuste,

·         mleko skondensowane,

·         jogurty i desery mleczne z dodatkiem cukru,

·         tłuste sery podpuszczkowe,

·         tłusta śmietana.

Tłuszcze

·         masło,

·         miękka margaryna,

·         oleje roślinne, np.: rzepakowy, oliwa z oliwek,

·         majonez (w ograniczonych ilościach).

·         tłuszcze zwierzęce, np.: smalec wieprzowy, łój wołowy, słonina,

·         twarde margaryny,

·         masło klarowane,

·         tłuszcz kokosowy i palmowy,

Desery

(w ograniczonych ilościach)

·         budyń,

·         galaretka,

·         kisiel,

·         ciasta drożdżowe,

·         biszkoptowe,

·         czekolada z dużą zawartością  (>70%) kakao.

·         słodycze zawierające duże ilości cukru i/lub tłuszczu,

·         torty i ciasta z masami cukierniczymi, kremami cukierniczymi, bitą śmietaną,

·         ciasta kruche z dużą ilością tłuszczu,

·         ciasto francuskie,

·         wyroby czekoladopodobne.

Napoje

·         woda niegazowana, woda mineralna gazowana o niskiej zawartości dwutlenku węgla,

·         herbata, np.: czarna, zielona, czerwona, biała, owocowa,

·         napary ziołowe – słabe napary,

·         kawa naturalna, kawa zbożowa,

·         kakao naturalne,

·         soki warzywne ,

·         soki owocowe,

·          kompoty .

·         napoje wysokosłodzone,

·         nektary owocowe,

·         wody smakowe z dodatkiem cukru,

·         napoje energetyzujące,

·         napoje alkoholowe.

Przyprawy

·         wszystkie naturalne przyprawy ziołowe i korzenne,

·         gotowe przyprawy warzywne,

·         sól,

·         musztarda, keczup, chrzan

·         sos sojowy.

·         kostki rosołowe i esencje bulionowe,

·         gotowe bazy do zup i sosów,

·         gotowe sosy sałatkowe i dressingi.